Mjerač frekvencije do 50MHz

U okviru ovog projekta obrađen je veoma kvalitetan i pouzdan mjerač frekvencije do 50MHz sa poznatim mikrokontrolerom PIC 16F628. Orginalan projekat objavljen je na linku. Mi smo redizajnirali štampanu pločiču sa rasporedom za LCD displej kod kojih su pinovi za pozadinsko osvjetljenje displeja 15 i 16 (LCD 16×2 sa plavom pozadinom). Veza displeja i PCB, ostvarena je kontaktnom muškom i ženskom letvicom sa 16 pinova. U slučaju korištenja drugog displeja, potrebe je redizajnirati PCB ili uraditi ožičenje uz predhodnu provjeru rasporeda pinova, kako ne bi došlo do oštećenja uređaja. Ovaj mjerač frekvencije pokriva cijelo VF radio-amatersko područje a zbog svoje preciznosti (pet decimala), sa odgovarajućim preskalerom, predstavlja dobru osnovu za proširenje na više frekvencijske opsege. Takođe, zbog relativno lake izrade, ovaj mjerač može odlično poslužiti kao nadogradnja za generator funkcija koji nema indikator za frekvenciju.

Električnu šemu (pdf format) možete skinuti ovdje:
Raspored elemenata (pdf format) možete skinuti ovdje:
Nacrt štampane ploče (pdf format) možete skinuti ovdje:
HEX program za PIC možete skinuti ovdje:

6 Responses to Mjerač frekvencije do 50MHz

  1. Izgradio sam ovaj merac frekfencije po vasoj semi i u pocetku sam bio zadovoljan,merac je pokazivao vrednosti kristala u oscilatoru i to 100%.Medjutim kako sam isao dalje nisam mogao da izmerim vrednos vecu od 20Mhz pa bih vas molio za odgovor dali sam napravio propust negde ili kod ima neka ogranicenja.Ja sam koristio PIC16F628A-I/P 20Mhz.

  2. Milan Radinović

    Sve pohvale za za gospodu Kemala i Aliju. Naime moj sin je po njihovim projektima napravio frekvenciometar 50 Mhz, ESRmetar i JDM programator koji zaista lepo rade i vrlo su korisni instrumenti. Ono što je za svaku pohvalu gospodin Kemal mu je tada isprogramirao PIC 16f628 za frekvenciometar jer u tom trenutku nije imao programator koji je kasnije uradio po nihovoj šemi. Njihov slogan *Tehnika narodu* funkcioniše u svakom pogledu.

  3. Pozdrav, svidja mi se ovaj projekat i hteo bih napraviti ovaj mjerac frekvencije. Samo mi recite, da li meri od 0.1 ili tek od 10 MHz?
    Hvala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Vremenska prognoza

Quote of the Day

more Quotes

Funny Quote of the Day

more Quotes

Featured Posts