RF TRANSFORMER WITH TOROID FT 240-43 TESTING BY 4O6DK

Poslednjih nekoliko godina na radioamaterskim internet stranicama i blogovima, često se objavljuju konstrukcije RF transformatora sa posebnim  feritnim jezgrima  FT 240-43 koja su namijenjena za HF antenske aplikacije. U većini slučajeva, ovi RF transformatori se prestavljaju kao ”ČAROBNE KUTIJE” sa kojima se u rezonanciju mogu dovesti uzorci slučajnih dužina antenskih provodnika-radijatora za HF radioamaterske opsege, a da pri tom SWR bude u normalnim granicama.

KESATNET 2020 EN

Kada sam od jednog kolege dobio vertikalnu portabl antenu koja se koristi na čamcima za spasavanje, odlučio sam da bez bilo kakve prepravke i dodatnih trapova isprobam ovu antenu sa RF transformatorima 60:1 i 9:1 urađenim na feritnom torusu FT 240-43 koji sam predhodno nabavio.

Antena je izrađena od epoksid mase slično ribarskom štapu. Ukupna dužina antene kada je izvučena iznosi 6,4m. Iz poslednjeg dijela izlazi još 1,4m istog provodnika koji je uvučen u štap što znači da će sekundar RF transformatora  ”gledati” 7,8m antenskog provodnika istog prečnika. Mjerenja su vršena pri snazi od 100W sa SWR metrom HS-200 (Japan).

MARINE_HF_ANTENNA

Na slikama ispod, prikazane su  moje izvedbene verzije RF transformatora 60: 1 i 9:1 sa dobijenim rezultatima mjerenja SWR-a.

RF_TRANSFORMER_60-1_WITH_FT_240-43

RF_TRANSFORMER_9-1_WITH_FT_240-43

Na slici ispod, prikazan je sistem povezivanja na RF transformatoru 9:1. Takođe je prikazan i sistem povezivanja multi transformatora za tri impedance.

BALUN BY 4O6DK

S obzirom da se radi o slučajno izabranoj dužini antenskog provodnika (fabrička antena bez prilagođenja), rezultati u oba slučaja su manje nego idealni ali su rezultati sa  RF transformatorom 9:1 za korišćenje marrina antenne prihvatljivi.

Zahvaljujući prijatelju koji mi je dozvolio korišćenje njegovog dvorišta, testirao sam ovaj RF transformator sa bakarnim licnastim provodnicima (prečnik 2,5mm) na dužinama 11m i 15m, koliko je dozvoljavao raspon od ograde terase kuće na trećem spratu do postojećeg drvenog stuba. Rezultati mjerenja SWR-a, prikazani su na slici.

BALUN 9-1 TEST BY 4O6DK

Smatram da se pažljivom izradom RF transformatora 9:1 i izborom dužine ”DUGE ŽICE” može izgraditi dobra HF antena za portabl rad i kampovanje. Kod izrade multiband HF antene sa ovim ili sličnim feritnim torusom (T200-2), prilikom korišćenja ne-standardnih dužina radijatora treba izvršiti fino podešavanje samog radijatora ili dodati trapove za pojedine HF opsege. Kod izbora feritnih torusa, obavezno treba koristiti originalne tehničke podatke od samog proizvođača.

U svakom slučaju, biće mi drago ako ovo moje iskustvo pomogne radioamaterima koji se bave home made konstrukcijama HF antena i pribora. Vezano za ovu temu,  nije loše da se podsjetimo na jednu veoma važnu oblast u propagacijama elektromagnetskih talasa a to je:

KARAKTERISTIČNA IMPEDANSA SLOBODNOG PROSTORA 

 Ukoliko su ispunjeni uslovi da je antena dobro prilagođena sa jedne strane električnoj impedansi kabla i sa druge strane karakterističnoj impedansi slobodnog prostora, naelektrisane čestice na površini antene uglavnom se prostiru ka spolja (izlaze iz antene), formirajući pri tom elektromagnetski talas koji putuje kroz slobodni prostor.

FREE_SPACE_IMPEDANCE_-_4O6DK

FREE_SPACE_4O6DK

2 Responses to RF TRANSFORMER WITH TOROID FT 240-43 TESTING BY 4O6DK

Featured Posts