Tester zener dioda

Svaki elektroničar zna koliko je nekad  važno među skinutim zener diodama ili zener diodama kojima je izbrisana oznaka pronaći onu ispravnu i pravu. Iako  uređaj za ispitivanje zener dioda rijetko zatreba, poželjno ga je imati u svom elektroničarskom kutku.
Ovdje je obrađen veoma jednostavan i jeftin uređaj za ispitivanje zener dioda koji ima automomno napajanje i može se koristiti kao adapter za bilo koji digitalni multimetar u opsegu od 200VDC.
Za ovaj zener tester karakteristično je to što je za njegovo napajanje dovoljna samo jedna alkalna baterija od 1,5V koja može dugo trajati jer se napajanje aktivira taster prekidačem samo kada se testira zener dioda. Ovo je veoma važno jer većina testera za zener diode koristi bateriju od 9V ili se za napajanje koristi poseban ispravljač što znatno utiče na  jednostavno i brzo korišćenje.
Glavni elemenat zbog koga mnogi elektroničari koji nemaju iskustva sa transformatorima odustaju, je mali torusni transformator. Međutim, ukoliko se ispoštuju smjerovi motanja koji su dati  na slici, oscilator sa 2N2222 će proraditi iz prve. Dimenzija samog torusa nije kritična.

 

ZENER_TESTER_RUS

U našem slučaju korišteno je malo torusno jezgro 16x6x5 mm. U sekundaru je namotano 150 navoja sa čime je obezbjeđen napon cca 40VAC. Ukuliko imate potrebu za mjerenjem zener dioda preko 40V, onda se u sekundaru može namotati 200 navoja. Osnovna varijanta zener testera je rađena kao adapter za multimer EM31 tako da je i sama štampana ploča malo veća. Ukoliko se ovaj adapter namjerava koristiti na više tipova multimera, onda se može uraditi kao univerzalni adapter sa fleksibilnim priključcima.

Električnu šemu zener testera (pdf format) možete skinuti ovdje:
Nacrt štampane pločice zener testera (pdf format) možete skinuti ovdje:

Z32CD

 

KESATNET_10_GODINA_01

2 Responses to Tester zener dioda

Featured Posts