Tester poluprovodnika

Ovim projektom obrađen je tester elektronskih komponenata sa AVR kontrolerom ATMEGA 8. Orginalan projekat se nalazi na linku. Naša ekipa dizajnirala je štampanu ploču i dodala neke izmjene oko filtracije napona. Ovaj instrument će dobro doći svim elektroničarima i sigurno će opravdati utrošeno vrijeme i novac za materijal. Instrument će posebno dobro doči kod sortiranja skinutih komponenti sa rashodovanih uređaja jer odmah prepoznaje tip poluprovodnika, vrijednost otpornika, kondenzatora i elektrolita. Kod izrade obavezno koristiti komponente sa što manjom tolerancijom a posebno treba voditi računa da se ATMEGA 8 programira sa provjerenim programatorom. Na tri ispitna kontakta mogu se postaviti bukcne ili tri kablića sa krokodilkama. Kasnije se može izraditi PCB adapter za mjerenje SMD komponenti koji se priključuje na ova tri kontakta. Kod mjerenja elektrolitskih kondenzatora većeg kapaciteta, obavezno ga treba predhodno isprazniti. Nakon samo jednog dana korišćenja, nećete moči zamisliti rad bez ovog instrumenta. Uređaj ima sistem automatskog gašenja tako da sama baterija traje više od godinu dana.Ipak preporučujemo ugradnju malog prekidača za isključenje instrumenta kako se ne bi aktivirao u alatnoj torbi ili na stolu prilikom naslanjanja neke alatke na taster.

AVR_ELECTRONIC_COMPONENT_TESTER

Električnu AVR testera (pdf format) možete skinuti ovdje:
Raspored komponenti AVR testera (pdf format) možete skinuti ovdje:
PCB za AVR tester 1:1 (pdf format) možete skinuti ovdje:
HEX za AVR tester (rar) možete skinuti ovdje:

8 Responses to Tester poluprovodnika

 1. Koristim priliku da Vam se zahvalim jer sam uradio vise projekata po Vasim semama i uputstvima, i sa njima sam zadovoljan.
  Nisam zadovoljan sa tasterom poluprovodnika, jer mnogo gresi pri prikazivanju vrednosti elektrolitickih kondenzatora. Pokusao sam da ovaj problem resim ali nisam uspeo.
  Molim Vas da mi Vi programirate AT MEGA8 kontroler i posaljete na dole navedenu adresu a ja cu ga platiti pouzecem.

  Srdacno
  Misovic Ratomir
  Drenovacki put bb
  34231 Dragobraca, Kragujevac
  0665820288

  • Poštovani,
   Nema problema da se izlažete troškovima jer je poštarina iz Crne Gore jako skupa. Sigurno ste pogriješili ako ste koristili ATMEGA 8-16 PU,
   treba da koristite isključivo ATMEGA 8-8PU jer je program pisan za taj kontroler koji se malo razlikuje u nekim naponskim nivoima od 16PU.

   Puno uspjeha u radu,

   Ekipa KesatNet-a

 2. Željko Andrejević

  Posle dve zaključane ATmega8L-8pu nevoljno sam napravio vaš projekat AVR DOKTOR(ovaj projekat je genijalan) i oduševio sam se jer je za desetak sekundi otključala atmele i konačno sam isprogramirao atmel za TESTER PLUPROVODNIKA i radi odlično.Veoma sam vam zahvalan na divnim projektima,veliki pozdrav od Željka iz Jagodine

 3. Napravio sam ovaj tester poluprovodnika ali nisam nista dobio na displeju osim osvetljenja.
  Pomocu programa Galep5 ucitao sam bez problema .hex fajl ali nisam uspeo .eep fajl u ATMEGA8L-8PU. Da li je i on neophodan ili uredjaj moze da radi kada se ucita u mikrokontroler samo .hex fajl koji ste objavili.Gde da trazim gresku?
  Pozdrav iz Cacka

 4. Tester ne radi, na displeju se pokazuje kao i na prvoj vasoj slici da i kad nema nista povezano za testiranje pokazuje ko da ima neki tranzistor, plockica e u redu svi djelovi su na svoja mesta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Vremenska prognoza

Quote of the Day

more Quotes

Funny Quote of the Day

more Quotes

Featured Posts