Power amplifier 300W

Projekat predstavlja obradu legendarnog audio tranzistorskog 200-500 W pojačavača objavljenog na elektronika.ba. Štampana ploča je redizajnirana i prilagođena za modul od 4 tranzistora. Ovako sagrađen audio pojačavač predviđen je da radi kao  razglasni sistem ali se sa malom prepravkom može koristiti i kao HI-FI. Sa četiri ovakva pojačavača odrađen je vanjski razglas za međunarodne auto trke u Pljevljima 2010 (CEZ 2010). Pojačavači su radili tri dana u prosjeku 14  časova dnevno (od toga 10 sati punom snagom) na spoljnoj temperaturi od 26-32 stepeni. Do sada je urađeno 12 ovakvih modula po 300 W i svi rade besprekorno. Iz tog razloga, ovaj pojačavač toplo preporučujemo audiofilima ljubiteljima veće snage i dobrog zvuka.

KESATNET 2020 SR

Prilikom realizacije ovog projekta, a u cilju uspješnog završetka uređaja i kasnije njegove pogonske sigurnosti posebno treba obratiti pažnju na sledeće:

– Pasivne komponente moraju biti kvalitetne (otpori metal film a elektrolitski kondenzatori sa radnim naponom 100V).

-Ulazno IC kolo TL071, postaviti u kvalitetno IC podnožje.
– Zbog bolje rezolucije kod podešavanja mirne struje, trimer za podešavanje mirne struje ne treba da bude puno malih dimenzija.
-Izlazni tranzistori koji predstavljaju i najskuplju komponentu u modulu (cijena po komadu oko 4EUR) obavezno moraju biti orginalni MJ15003 ON, jer se radi o tranzistorima kod kojih je primjenjena posebna tehnologija u cilju otklanjanja olova iz poluprovodničkog materijala što ga uz dobro hlađenje, čini posebno pouzdanim za rad u ekstremnim uslovima.

Električnu šemu pojačavača (pdf format) možete skinuti ovdje:
Električnu šemu ispravljača (pdf format) možete skinuti ovdje:
Raspored elemenata (pdf format) možete skinuti ovdje:
Nacrt štampane ploče (pdf format) možete skinuti ovdje:

 

9 Responses to Power amplifier 300W

 1. Oduvijek su mi TO3 tranzistori bili najdraži, a samo sam Miletov AX6uradio sa ovim tranzistorima, tj. sa 2N3055

  300W je malo premnogo sa datim naponima. Oko 130W @8R i nekih 220-30W @ 4R je ok.

  Što se tiče zaštite zvučnika, mislim da je najkompaltnija zatita koju je Mile Slavković predstavio, tzv NE555 zaštita.

  Inače, imam 7 parova MJ15022/15023 viška, tako da ću vjerovatno i da probam ovo pojačalo, ali sa po tri para i sa nekih +-70~75V.

  • ovo pojačalo radio je Miodrag Lutovac (dobro poznat na ES i forum.yuma.net) i njegova iskustva su jako jako pozitivna. jedan primjerak kojeg je radio radi godinama u razglasnom sistemu koji se uopšte ne štedi,i radi besprekorno – dakle vrijedi itekako raditi ovo pojačalo. probaj ovo i nećeš se pokajati!

 2. Postovani nisam uspeo da nadjem naziv IC1 na vasoj semi ,verujem da je neki od OP, tipa 741 i sl ?

 3. napravio bez pcb onako na pertinaksu na zica sistem i iz prve radi extra,sad narucujem 4kom pcb,hvala za šemu i savete

 4. Ovo pojacalo imam godinama ali napon je 2x45v a izlazni tranzistori KD 503 pretpojacalo je standard od gospodina Bore i radi odlicno cak i na 3 oma izlazna snaga mu je oko 150w na 4 oma

 5. Izradio ovo poja-
  calo samo sa
  4×15003 i jako sam
  zadovojan jer je
  od prve proradilo.
  Hteo bih da izgra-
  dim sa 6×15003 ako
  imate pcb,raspored
  molim da mi posaljete
  Veoma zahvaljujem
  Marijan
  Izvinite za moj
  srpski jezik

  • Marijane, drago nam je za uspješan projekat. Ova projekat je postavljen prije 10-tak godina i u našem kabinetu nismo radili varijantu sa 6 izlaznih tranzistora. Još uvijek na elektronika.ba postoji izvorni projekat od Lutovca na kome imate varijantu sa 6 tranzistora. Evo linka:
   https://www.elektronika.ba/69/pojacalo-200-500w-sa-tranzistorima/
   Ne bi bilo loše da pogledate originalne tehničke podatke za tranzistore MJ 15003. Disipacija po Watu je 1,43 stepena. Morate imati dobro i stabilno hlađenje.
   Iz iskustva Vam preporučujemo da ISPRAVLJENI NAPON NA ELEKTROLITIMA ne prelazi 65VDC.Takođe, sa većom snagom, mora se uraditi i bolja filtracija samog napajanja.

   Puno uspjeha u radu,
   Ekipa KesatNet-a

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Vremenska prognoza

Quote of the Day

more Quotes

Funny Quote of the Day

more Quotes

Featured Posts