Power amplifier 300W

Projekat predstavlja obradu legendarnog audio tranzistorskog 200-500 W pojačavača objavljenog na elektronika.ba. Štampana ploča je redizajnirana i prilagođena za modul od 4 tranzistora. Ovako sagrađen audio pojačavač predviđen je da radi kao  razglasni sistem ali se sa malom prepravkom može koristiti i kao HI-FI. Sa četiri ovakva pojačavača odrađen je vanjski razglas za međunarodne auto trke u Pljevljima 2010 (CEZ 2010). Pojačavači su radili tri dana u prosjeku 14  časova dnevno (od toga 10 sati punom snagom) na spoljnoj temperaturi od 26-32 stepeni. Do sada je urađeno 12 ovakvih modula po 300 W i svi rade besprekorno. Iz tog razloga, ovaj pojačavač toplo preporučujemo audiofilima ljubiteljima veće snage i dobrog zvuka.

KESATNET 2020 SR

Prilikom realizacije ovog projekta, a u cilju uspješnog završetka uređaja i kasnije njegove pogonske sigurnosti posebno treba obratiti pažnju na sledeće:

– Pasivne komponente moraju biti kvalitetne (otpori metal film a elektrolitski kondenzatori sa radnim naponom 100V).

-Ulazno IC kolo TL071, postaviti u kvalitetno IC podnožje.
– Zbog bolje rezolucije kod podešavanja mirne struje, trimer za podešavanje mirne struje ne treba da bude puno malih dimenzija.
-Izlazni tranzistori koji predstavljaju i najskuplju komponentu u modulu (cijena po komadu oko 4EUR) obavezno moraju biti orginalni MJ15003 ON, jer se radi o tranzistorima kod kojih je primjenjena posebna tehnologija u cilju otklanjanja olova iz poluprovodničkog materijala što ga uz dobro hlađenje, čini posebno pouzdanim za rad u ekstremnim uslovima.

Električnu šemu pojačavača (pdf format) možete skinuti ovdje:
Električnu šemu ispravljača (pdf format) možete skinuti ovdje:
Raspored elemenata (pdf format) možete skinuti ovdje:
Nacrt štampane ploče (pdf format) možete skinuti ovdje:

 

9 Responses to Power amplifier 300W

Featured Posts