PIC multi-programator

Mikrokontroleri su postali svakodnevnica u realizaciji elektroničkih aplikacija. Prvi problem na koji elektroničari nailaze je kako napraviti dobar, jeftin i pouzdan PC programator.
PIC programer izrađen u Kesat & Alsat radionici je malih dimenzija, sa malim brojem komponenti ali je zato izuzetno funkcionalan. Ovaj programer predstavlja obaveznu ”alatku” ukoliko želite finalizirati sagrađeni uređaj u kome je primjenjen PIC kontroler. Prije programiranja, posebno obratiti pažnju na položaj kontrolera u TEXTOOL univerzalniom adapteru. Koristiti tehničko upustvo koje je dato u sklopu projekta.


Ako poslije gradnje PIC programera ne možete odmah na baviti orginalno TEXTOOOL 40-pinsko kućište, predlažemo da napravite adapter sa 18-pinskim podnožjem, tako da se mogu programirati PIC mikrokontroleri iz serije 12F ili 16F. Posebno obratiti pažnju na položaj 18-pinskog adaptera. Pin broj 1 na adapteru, treba da bude na pinu 11 koji je predviđen za orginal TEXTOOL 40-pinsko kućište. Koristiti tehničko upustvo koje je dato u sklopu projekta. S obzirom da programer nema sopstveno napajanje, neće raditi na bilo kakvim produžnim kablovima i adapterima, već se priključuje direktno na serijski port računara na kome je instalisan program WINPIC800.

Električnu šemu (pdf format) možete skinuti ovdje:
Raspored elemenata (pdf format) možete skinuti ovdje:
Nacrt štampane ploče i adaptera (pdf format) možete skinuti ovdje:

Program WINPIC800 možete skinuti ovdje:

KESATNET_10_GODINA_01

 

One Response to PIC multi-programator

Featured Posts