Yagi-Uda antena za 2.4GHz

YAGI_UDA_ANTENNA

1926 godine, na japanskom Tohoku University, dvojica naučnika Hidetsugu Yagi i Shintaro Uda, osmislili su  konstruisali prvu usmjerenu antenu koja se sastojala iz niza poslaganih dipola u istoj ravni i ušli u legendu sa takozvanim ‘’Yagi nizom’’ iako je ispravno reći ‘’Yagi-Uda nizom’’.

Hidetsugu Yagi je bio japanski inženjer elektrotehnike zaposlen na univerzitetu Tohoku koji je napisao više stručnih članka sa detaljnim opisom dizajna jedne potpuno nove antene koju je osmislio zajedno sa kolegom Shintaro Uda.

Za ljubitelje WiFI komunikacija u okviru ovog projekta opisana je izrada veoma kvalitetne YAGI antene koja pokriva opseg od 2,4 do 2,485 GHz i daje ”pravih” 15dBi dobiti odnosno pojačanja. Posebno treba naglasiti da antena u cijelom ovom opsegu ima VSWR (Voltage Standing Wave Ratio) manji od 1,5. Izradu ove antene preporučujemo onim konstruktorima koji imaju alat i uslove za finu mehaničku obradu metala i plastike, jer izrada YAGI antene za ovako visoku frekvenciju 2,5GHz je prilično zahtjevan posao. Ipak za one strpljive konstruktore, najveća nagrada će biti kada antenu puste u rad i vide kakve rezultate ona daje.

”SRCE” ove antene je zatvoreni dipol koji se izrađuje od bakarnog lima debljine 1mm a širine 4mm. Najbolje rješenje je da se ova traka izreže na limarskoj presi za rezanje.

Kod ove antene, primjeljena je tzv. ”transformacija impedanse” tako da posebnu pažnju treba obratiti na obradu krajeva bakarnog dipola. Centralni ”vrući” kraj koaksijalnog kabla treba da se lemi na dio koji je sa 4mm obrađen na 3mm, dok se ”širm-bakarni oplet” koaksijalnog kabla veže na kraj dipola koji je sa 4mm, obrađen na 1mm.

Mnogi konstruktori YAGI-UDA antena bi očekivali ”BALUN” na isvodima dipola-radijatora ili ovoreni  dipol-radijator sa ”GAMA” prilagođenjem. Kod našeg dipola toga nema zbog primjene sistema ”TRANSFORMACIJE IMPEDASE” koji je teoretski najbolje obrađen u  knjizi:  MIKROVALNA ELEKTRONIKA (Prof. dr Zlatko Smrkvić – Školska knjiga Zagreb 1986. godine).

Iz tog razloga, mnogo je važno da se uradi kvalitetna mehanička obrada KRAJEVA  bakarnog dipola prema detalju i dimenzijama koji su dati u nacrtu  koji je priložen u PDF formatu.

S obzirom da je impedansa ove antene cca 60 ohm, za povezivanje sa ruterom ili WiFI karticom, preporučuje se kabal 50 ohm sa što manjim podužnim slabljenjem.

Glavni nosač elemenata izrađuje se od plasične okrugle cijevi prečnika 10-12mm. Kao nosač se može iskoristiti i parče kvadratne ”kablovske regalice” prečnika 15x10mm, ali se onda mora posebno razraditi postavljanje dipola uz uslov da se ispoštuju rastojanja od reflektora i prvog direktora.

Za izradu zaštitnog kućišta za ovu antenu, može se iskoristiti parče plasične kanalizacione cijevi dužine 500mm i spoljnjeg prečnika 75mm, dok je prednje i zadnji poklopce poželjno uraditi na strugu. Predpostavljam da će iskusniji konstruktori naći neku svoju alternativu za zatvaranje kućišta.

Prije zatvaranja kućišta, obavezno flomasterom označiti položaj elemenata kako bi antena bila postavljena u vertikalnoj polarizaciji.

Poslije zatvaranja antene, u donjoj zoni prednjeg i zadnjeg djela kućišta, obavezno napraviti po jednu rupu prečnika 4-5 mm, kako bi se sprječila kondenzacija koja može drastično da pokvari električne karakteristike ove antene.

Ova antena se dobro pokazala za pretraživanje frekvencijskog područja 2,4GHz u određenim pravcima i neki koji su je izradili, sa pravom su joj dali ime ”TRACKER”. Takođe antena se dobro pokazala za povezivanje udaljenih klijenata kod računarskih mreža kao i za realizaciju udaljenog video nadzora.

Nacrt antene i detalje konstrukcije (pdf format) možete skinuti ovdje:

KESATNET 2020 SR

KAKO_DRZAVA_PRISLUSKUJE_SVOJ_nAROD

4 Responses to Yagi-Uda antena za 2.4GHz

Featured Posts