IR extender

Sa IR extenderom možete sa jednim SET-TOP boxsom pratiti program na dva ili više TV prijemnika.

IR EXTENDER ALSAT-IR

PRIMJENA ZA DALJINSKU KONTROLU  STB-a (RECEIVERA)  IZ  DVIJE ILI VIŠE PROSTORIJA

ir_extender01

Sistem ”Alsat-IR” namjenjen je za povezivanje drugog televizora na bilo koji STB (receiver) uz mogućnost da se može koristiti isti daljinski upavljač od STB-a kada se prati program na drugom televizoru.

Sistem ”Alsat-IR” za prenos audio/video signala kao i IR komandi za drugi   televizor koristi obični (neoklopljeni) CAT5e  kabal.

Slični sistemi postoje na tržištu ali se u većini slučajeva za prenos audio/video signala koriste bežični sistem na 2,4 GHz, dok se za IR komandu

koristi bežični sistem u opsegu 433 MHz. Cijena ovakvih sličnih uređaja kreće se od 80 do 120 EUR, dok je cijena ”Alsat-IR” sistema cca 30EUR.

Sistem ” Alsat-IR” razvijen je u elektroničkom kabinetu”KesatNet”. U sistemu ‘‘Alsat-IR”koristi se orginalna  tehnologija za prenos audio/video signala kao i daljinskog upravljanja sa IR linkom preko običnog (neoklopljenog) kabla CAT5e, koji se  koristi za povezivanje računarskih mreža. Cijena ovog kabla je cca 0,2 EUR-a po metru. Iz tog razloga ovaj sistem je znatno jeftiniji. Takođe, sistem ”Alsat-IR” je pouzdaniji i otporniji na smetnje.

ir_extender02
Komplet ”Alsat-IR” sadrži dva mala uređaja: Alsat-TX i Alsat-RX.

Alsat-TX je ugrađen u plastičnu kutiju od ABS plastike u kojoj se nalazi štampana ploča sa kontrolerom i pratećom elektronikom. U sklopu štampane ploče nalazi se i NET osmopinska utičnica za RJ 45. Sa štampane pločice polaze audio/video  kablovi za preuzimanje A/V signala sa zadnje ploče STB-a. Tu je i poseban kabal na čijem se kraju nalazi predajna infracrvena dioda koja se postavlja (lijepi) iznad prednje ploče STB-a.

Kod sistema za Extra-TV, MAX-TV, OPEN-IPTV i BBM  uređaj se napaja preko USB-a (5V DC/8-60mA) na samom receiveru. Kod sistema TOTAL TV, uređaj se napaja preko  posebnog ispravljača koji mu obezbjeđuje napon 5V DC.

Alsat-RXje ugrađen u plastičnu kutiju od ABS plastike u kojoj se nalazi štampana pločica sa infracrvenim  dekoderom i pratećom elektronikom. U sklopu štampane ploče nalazi se i NET osmopinska utičnica za RJ 45. Sa štampane pločice polaze i audio/video kablovi koji se priključuju A/V ulaze drugog televizora.

Poslije predhodno položenog kabla CAT5e između dvije prostorije, sistem ”Alsat-IR” se brzo i lako povezuje kako je prikazano na slici ispod. Prostorije gdje se nalaze TV-1 i TV-2 mogu biti udaljene i do 100m !

DODAVANJEM POSEBNIH SPLITERA, SISTEM SE MOŽE PROŠIRITI NA ČETIRI PROSTORIJE.

ir_extender03

Sistem ”Alsat-IR” se proizvodi u malim serijama. Rok isporuke 10 dana. Dodatne informacije na  kdervic@t-com.me

PRIMJENA ZA DALJINSKU KONTROLU  KUĆNOG VIDEO NADZORA, KADA SE DVR NALAZI NA UDALJENOJ LOKACIJI OD GLAVNOG TV PRIJEMNIKA ILI MONITORA.

Sistemi kućnog video nadzora uglavnom su opremljeni sa centralnom jedinicom za snimanje DVR-om koji u sebi sadrži svičer za određen broj kamera. DVR se obično instališe neposredno pored  glavnog televizora i to je u većini slučajeva dnevna soba. U tom slučaju svako može pomoću daljinskog od DVR-a vršiti pregledanje ili brisanje video zapisa.

Najveći problem može nastati u slučaju provalne krađe. Provalnici obavezno uzimaju DVR i tako sa sobom nose dokazni materijal koji se odmah poslije krađe uništava.

ir_extender04

Primjenom sistema ALSAT-IR na kućni video nadzor, DVR se može postaviti u sasvim drugoj prostoriji, podrumu, potkrovlju, garaži ili maskirati ugradnjom u neki dio namještaja. Vlasnik sistema video nadzora samo kod sebe ostavlja daljinski upravljač od DVR-a i tako samo on može pregledati i brisati video zapise.

Ukoliko se radi o postojećem sistemu video nadzora, potrebno je izvršiti rekonstrukciju instalacionih kablova koji povezuju DVR sa kamerama. Poslije toga, od mjesta koncentracije video nadzora gdje dolaze svi kablovi ili bežični adapteri kamera, od DVR-a se postavlja samo jedan UTP kabal (CAT-5 sa 8 provodnika) do glavnog TV prijemnika ili monitora.

SHEMA_ZA_TRI_TV-total

DODAVANJEM POSEBNIH SPLITERA, SISTEM SE MOŽE PROŠIRITI NA ČETIRI PROSTORIJE IZ KOJI SE POSREDSTVOM DALJINSKOG OD DVR-a MOŽE VRŠITI KONTROLA VIDEO NADZORA,

Comments are closed.

Featured Posts