RADOVI NAŠIH KOLEGA

Miroslav Adžić  YU2ZZ

E-mail: m_adzic@ptt.rs

YU2ZZ

YU2ZZ_RADOVI

 

Brano Brajović 4O6BB

4O6BB_banner

Prije neji dan dobio sam na poklon antenu za 2 metra od mog starog kolege radioamatera Branislava-Brana Brajovića 4O6BB iz Podgorice i prosto nijesam mogao odoljeti da ne podijelim oduševljenje sa drugim kolegama. Antena je kvalitetno urađena i posebno je posvećena pažnja detaljima. Čekam lijepo vrijeme da sa ovom antenom obogatim moj skromni antena park.

4O6BB_Brano_Brajevic_01

4O6BB_Brano_Brajevic_02

 

Kemal Dervić

4O6DK

U januaru 2019 godine završio sam jednu antenu za 40 metarski opseg. U prvi mah ona je bila zamišljena kao mobilna antena koja se montira na vozilo ili na neki drugi nosač za portabl rad. Kod prvog testiranja kada je montirana na metalnu dvorišnu ogradu, dobio sam odlične rezultate tako da se može koristiti i kao antena za ”prvu ruku” montirana na balkonu stana, kuće ili vikendice.

HF_ANTENNA_40m_BY_4O6DK_photo02

KESATNET 2020 EN

 

Dušan Milić 4O6LEE

E-mail: dulemilic97@gmail.com

4O6LEE_naslov

Kao neko ko je tek nedavno uplovio u vode radio-amaterizma, ali i sa određenim iskustvom iz oblasti elektronike, želio sam da svoju KT avanturu započnem sa nečim relativno povoljnim a pogodnim za samogradnju i “učenje zanata”. Te uslove ispunio je μBitx, KT primopredajnik koji vam predstavljam u nastavku.

μBitx je KT  primopredajnik (3-30 MHz) koji podržava telefoniju ( AM-1BO) i telegrafiju. Prodaje se u obliku polusklopljenog kompleta i korisnik je dužan da poveže VFO enkoder i upravljačku jedinicu (Raduino) sa glavnom pločom, kao i da obezbijedi kućište i napajanje. U sklopu kompleta dolazi i ručni kondenzatorski mikrofon sa PTT tasterom. Antenski konektor je BNC tipa. Snaga na izlazu je 10+ W na 40m opsegu, ali opada sa povećanjem učestanosti (oko 1w na 10m opsegu). Međutim, ovo je moguće ispraviti relativno jednostavnim modifikacijama. Prijemnik je superheterodinski, sa dvostrukom konverzijom. Neki od nedostataka su nepostojanje automatske kontrole pojačanja (AGC) kao  i nemogućnost kontrole pojačanja izlaznog stepena na prednjoj ploči ali, velika zajednica konstruktora koja je prisutna na adresi ubitx.net, našla je rešenja za ove i unapređenja za mnoge druge elemente ovog radija.  Ovaj radio takođe podržava CAT i Hamlib kontrolne protokole pa se jednostavnim povezivanjem sa kompjuterom preko USB interfejsa dobija mogućnost rada sa digitalnim modovima.

uBitx_tranceiver_photo01

uBitx_tranceiver_by_4O6LEE_photo02

uBitx_tranceiver_by_4O6LEE_photo03

 

 

One Response to RADOVI NAŠIH KOLEGA

Leave a Reply

Featured Posts