PCB loop antena za 2.4GHz

Za ljubitelja Wi-Fi sistema, evo jedne korisne mini antene PCB koja može poslužiti kod izrade i testiranja uređaja na 2,4 GHz. Antena je malih dimenzija, izrađuje se na jednoslojnom vitroplastu. Iako je ova antena dizajnirana za RFID uređaje, odlično se pokazala za rad u Wi-Fi opsegu.

Antena je dobro došla za servisiranje Wi-Fi sistema kako ni u jednom trenutku uređaj ne bi ostao bez opterećenja od 50 Ohm. Takođe, ovu antenu zbog malih dimenzija možete nadograditi na neki Bluetooth uređaj radi povećanja dometa. Iako je pojačanje ove antene 2,14 dB, ako se postavi u vodootporno kućište može poslužiti i kao odličan iluminator za parabolu na linkovima za 2,4 GHz.

 Za one elektroničare koji nemaju uslova za samostalnu izradu PCB, obradili smo i mini kružnu loop antenu za 2,4 GHz koja je takođe laka za izradu i  pokazala je dobre rezultate. U svakom slučaju, dobro će doći za razne eksperimente u Wi-Fi frekvencijskom opsegu.Za izradu ove antene potrebno je parče kvalitetnog koaksijalnog kabla impedanse 50 Ohm i jedan SMA konektor. Na kabal se namontira SMA konektor. Zatim se odmjeri 45mm od prvog kraja SMA konektora poslije čega se skine ”širm” kabla na dužini od 125mm. Kraj ovog provodnika se lemi na ”širm” od kabla. Radi mehaničke zaštite, aktivni dio antene se može postaviti između dva komada tankog pleksi stakla.

Nact za PCB razmjer 1:1 (pdf format)možete skinuti ovdje:

Comments are closed.

Featured Posts