Austrijsko osiguranje

MOJE ISKUSTVO SA AUSTRIJSKIM

WIENER STADISCHE OSIGURANJEM  

 

Sve je počelo krajem 2000-te godine kada je naš grad bio preplavljen (sada još više)prodavcima Austrijskog osiguranja. Kao dobar uzorak njihove ciljne grupe (redovno zaposlenje, solidna plata, porodica)poslije više obavljenih razgovora sa prodavcima Austrijskog osiguranja odlučio sam da postanem njihov osiguranik i štediša za period od 10 godina. Meni je tog momenta to bilo prihvatljivo pogotovo što mi se kraj roka uklapao sa polaskom djeteta na studije. Hajde velim to deset godina će proći, ja ću biti osiguran od nedaj Bože … , a za dijete ću imati solidan iznos za finansiranje studija – makar stanovanja. Da ne govorim o famoznoj ,,austrijskoj penziji,, o kojoj su mnogi dileri ovog osiguranja uvjerljivo pričali.

Opredjelio sam se za najmanji paket (sva sreća)od 1200 DM (1000DM štednja i 200DM osiguranje). Nakon potpisivanja neke vrste ugovora na austrijskom jeziku i poslije prve uplate dobio sam polisu takođe na austrijskom jeziku bez prevoda. Tada nijesam puno obraćao pažnju na to, jer računao sam, to je čuvena firma sa tradicijom.

Svake godine redovno i na vrijeme uplaćivao sam iznos od 1200 DM a kasnije u EUR-ima 606 EUR-a. Da kao uredan klijent ne bih slučajno zakasnio sa uplatom, angažovao sam svastiku koja živi u Austriji i ona bi mi svake godine pred dolazak na odmor uplatila osiguranje a ja bih joj taj iznos dao po njenom dolasku. Za deset godina sam uplatio 6.060,00 EUR-a.

U periodu od 10 godina, dok mi je trajalo osiguranje nijesam ni jednom koristio benefite samog  osiguranje jer hvala Bogu zdravlje me dobro služilo.

I konačno krajem septembra 2010 godine dobijam pismo od WIENER STADTISCHE osiguranja sa obrazcima (opet bez prevoda)sa kojima me obavještavaju (koliko sam mogao razumjeti)da je moj desetogodišnji period istekao i da će mi isplatiti ni manje ni više nego 5.197,00 EUR-a.

 Tada sam shvatio da sa mojom ”štednjom”kod WINER STADTISCHE nijesam ni glavnicu izvukao. Šta sam mogao, potpisao sam i poslao obrazac da pristajem (po sistemu bolje išta nego ništa)i poslije 4-5 zvanja telefonom (telefonski automat me držao svaki put 5 do 8 minuta na čekanju i na prespajanju) predstavništva u Gracu, uplaćen mi je iznos od 5.197,00 EUR-a preko CKB filijale u Pljevljima.

SADA, KAD BOLJE RAZMISLIM, U MOM SLUČAJU NIKO NIJE KRIV NEGO JA. KAO PRVO, OD PRODAVCA WINER STATISCHE OSIGURANJA NIJESAM TRAŽIO NA UVID LICENCU DA SE OVO OSIGURANJE MOŽE PLASIRATI U NAŠOJ DRŽAVI, NIJESAM TREBAO POTPISATI  STRANA DOKUMENTA BEZ PREVODA … I JOŠ MNOGO TOGA.

SADA, KAO BIVŠI KORISNIK OVOG OSIGURANJA IMAM PRAVO DA U  VIDU LIČNE MISIJE, JAVNO IZNESEM MOJE ISKUSTVO, SA NADOM DA ĆE LJUDIMA BITI OD KORISTI.

 

Ovih dana često se sjetim slogana koji je u nekim prilikama koristio jedan moj dobar drugar, radio-amater iz Užica:

,,JA ZNAM DA SAM OVCA, ALI NEĆU DA ME TI ŠIŠAŠ !,,

Kemal Dervić

Za one koje interesuju detalji, skenirao sam moju kompletnu dokumentaciju od  WIENER STATISCHE osiguranja koja se može skinuti u pdf formatuovdje.

Kako se zaštiti od prevare osiguravajućih kuća možete pogledati na LINKU.

Comments are closed.

Featured Posts